Asian Food · Cooking · home meal

Fried vermicelli (bihun goreng Singapore)

FullSizeRender

So… obviously I am from Singapore and Singapore was once a part of Malaysia (separated on 9th August 1965).

Malaysians would always argue that their foods are way better than Singapore’s. But for me, it all depends who cooks better.

And today, I would like to share another recipe of mine – Bihun Singapura (don’t ask me what’s with the name). I have no idea who gave this food that name. I did try to google “bihun singapura” and it really came out exactly like how I cooked. But if you google “bihun malaysia”, it comes out only brands of vermicelli.

I like my bihun to be spicy and tasty. And I don’t use any chili paste for this meal.

INGREDIENTS
rice vermicelli (3 pieces serve for 4) (soak in lukewarm water for 20 min)
salt
ground white & black pepper
prawns & squids
pak choy
fishball
1 cube of chicken stock
ginger garlic paste

METHOD

On a hot wok with 4 spoons of oil, add in ginger garlic paste (1 spoon) and fry till fragrant.

Stir-fry seafood (prawns & squids) until they change color.

Add in some water lukewarm water along with the chicken stock and a pinch of salt. Stir them well.

Slowly add in your rice vermicelli into the wok and mix them till no chicken broth can be seen. Add in pak choy.

Flavor the noodle with some ground white and black pepper.

Serve.

 


 

malay

Singapura berpisah dari Malaysia pada 9 Ogos 1965 dan saya dilahirkan di Singapura.

Dan di zaman sekarang, kebanyakan rakyat Malaysia akan berkata makanan di negara mereka lagi enak berbanding makanan di negara kita. Bagi saya, ini semua terpulang pada empunya badan. Tidak kira asal dari mana, jika pandai masak, maka enaklah makanan si dia.

Hari ini saya ingin berkongsi resipi masakan saya iaitu Bihun Singapura (jangan tanya kenapa namanya sebegitu). Saya tidak tahu siapa yang memberi gerangan pada makanan ini. Sebentar tadi, saya google “bihun singapura” dan ternyata ia keluar banyak gambar yang hampir sama seperti saya masak. Tetapi jikalau anda google “bihun malaysia”, hanya produk-produk kilang bihun sahaja yang ditunjukkan.

Saya suka bihun saya rasa pedas dan enak. Dan saya tidak menggunakan sebarang cili dalam masakan ini.

 

BAHAN-BAHAN
bihun 3 keping (direndam selama 20 min)
garam
lada sula (hitam dan putih)
udang & sotong
sayur pak choy
bebola ikan
1 kiub stock ikan
halia & bawang putih (dikisar halus)

 

CARA-CARA

Panaskan wok dengan 4 sudu besar minyak. Terusan masukkan halia dan bawang putih yang telah dikisar. Gaul sehingga wangi.

Masukkan udang dan sotong dan masak sehingga tukar warna.

Masukkan sedikit air suam dan juga kiub ayam. Taburkan garam. Gaul perlahan dan rata.

Seterusnya, masukkan bihun yang telah direndam tadi ke dalam wok. Gaul sebati sehingga air stock tadi kering (kering kerana digaul sebati). Masukkan sayur pak choy dan juga bebola ikan.

Taburkan lada sula untuk rasa pedas.

Hidangkan

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s